I samband med våra stupade soldater kom uttrycket göra skillnad i ljuset. Jag har varit där, jag har gjort skillnad. Jag förstår dessa soldater som fick betala det ultimata priset för att göra skillnad, jag hoppas deras kamrater och familjer också kan förstå dem. Vårt uppdrag i Afghanistan kanske inte är enligt mitt tycke vad vi ska göra när vi sänder utlandssoldater. Åsikten som jag står fast vid är att fredstvingande insatser inte riktigt är Sveriges grej utan vi är bäst på fredsbevarande. När kriget i Kosovo bröt ut 99 var jag stationerad utanför Skopje i Makedonien. Ett Makedonien som hållits utanför kriget i forna jugoslavien hela tiden. I samband med krigsutbrottet erkände Makedonien Taiwan som stat och Kina la in sitt veto mot vårt FN mandat i M så vi hade 28 dagar på oss att lämna landet. 2 veckor efter att konvojen rullat in i Grekland bryter strider ut i tetovo mellan Makedonska armen och UCK. 2 veckor efter vi lämnat vår närvaro efter 6 år. Ett hyfsat kvitto på att göra skillnad.

Mina 2 utlandstjänster har betytt mycket för mig i livet som människa, bland annat kan jag konstatera att vi svenskar har det, om jag får citera en fåröbo “bättre än grisen”

jag hoppas att det finns svenskar som fortfarande vill och törs göra skillnad i världen och jag hoppas jag får chansen att göra det igen.

Jag vill skänka en tanke till de familjer som förlorat sina söner i Utlandstjänst för en bättre värld, peace keepers gör skillnad i världen.

Mr T

Anita Lindbloms klassika låt, något att fundera på.

Krig och död, ett fjärran land
Gråt och svält, ett land i brand
Men i skenet från en handgranat
I basker blå stod en svensk soldat

Han kom dit ifrån sitt land i norr
Att få slut på krig och mord
Reste bort från sin fästemö
Reste bort för att kanske dö

Han kom dit för att skapa fred
Skapa fred, i ett land som led
Som en vän, var han alltid sedd
Och alltför ung, för att vara rädd

Läppar dog som kvinnor kysst
Blod och eld – sen blev allt tyst
Men i skenet från en handgranat
I basker blå stod en svensk soldat

Så en dag kom det ett brev
Och i det hans fästmö skrev
“Vad som än sker så finns jag här
och du vet att jag har dig kär”

Krig och död, ett fjärran land
Gråt och svält, ett land i brand
Men i skenet från en handgranat
I basker blå stod en svensk soldat.