Måndag vecka 33, det är slut och hysterin lämnar Gotland i takt med att färjorna skeppar hem turisterna. Kvar eftersläntrar några sommargotlänningar som packar ihop innan de måste hem till skolorna börjar för barnen.
Ja vi gör så, gör skillnad på turister och sommargotlänningar.
Vi har även en kategori till som inte riktigt har något namn och det är pensionärerna som är halvårsbofasta och hänger kvar till slutet av september.
Turisterna som älskas eller hatas eller både och men känslan är densamma varje år, fy fan va skönt ön är vår igen när det lägger sig.
Likaväl som känslan i februari att det kan vara lite öde utanför ringmuren.
Nu återstår för turistnäring att fundera på hur man får hit ännu fler och kan tjäna ännu mer pengar, i andra hörnet sitter region Gotland och funderar hur i helvete de skall lösa att lika många kommer nästa år utan att höja skatten och investera miljardbelopp i infrastrukturen.
Ett mycket intressant samhällsekonomiskt projekt detta här, ön Gotland.

Själv packar jag mina väskor och åker hem till Smedjebacken för lite återhämtning innan det är dags att återvända till arbetet igen.
Kvar av kakan Gotland finns då den underbara sensommaren som varar genom augusti, september med bland annat bra flundrefiske och varmt vatten. Ruggiga oktober när vi ännu minns sommarens härligheter, njuter av nyslaktat lamm och sen kommer den tunga, mörka regniga och sura November, skitmånaden.
Sen lackar det mot Jul, januari och jag är ett år äldre igen, februari då vi skall ut och sporta samt öringen går till, mars när produktionen på jobbet börjar lätta och sisådär en 3-400 övertidstimmar har producerats på ett kvartal vilket har gjort en lite mör.
Påsk och halvårarna börjar komma smygande, Valborg och sommargotlänningarna kommer och börjar öppna upp lite smått. Sköna maj med isande havsvindar och sedan skolavslutningarna i juni. Midsommar (då sommargotlänningarna kommer) och sedan de magiska veckorna 26 och 27 när vi får njuta av ön till fullo, i full service utan turister. 26 kör restaurangerna i stan hårt så de är i topp inför almedalsveckan 27 och 27 njuter vi av landsbygden där sommarrestaurangerna kör för fullt inför säsongens start v28.

The circle of life

/Mr T